Mleko modyfikowane jest podawane dzieciom najczęściej wtedy, gdy mama nie wytwarza zbyt dużej ilości własnego pokarmu. Istnieje też szereg wskazań zdrowotnych. Mleko modyfikowane jest tworzone tak, aby odzwierciedlać proporcje mleka kobiecego. Jak dokładnie przebiega proces jego produkcji?

W sklepach możemy znaleźć wiele różnych mlek modyfikowanych przeznaczonych dla dzieci już od pierwszego dnia życia. Są to wysokiej jakości preparaty, które ze względu na starannie dopracowany skład są w stanie zastąpić mleko kobiece.

Najczęściej mleko dla noworodka bazuje na mleku krowim, które jest odpowiednio zmieniane, ale w sprzedaży znajdziemy też preparaty na mleku kozim, które wskazane jest wtedy, gdy u dziecka występuje alergia na białka mleka krowiego.

Jak mleko zwykłe zmienia się w modyfikowane?

Mleko krowie czy kozie nie jest całkowicie zdrowe dla dziecka, ponieważ ma nieodpowiednie proporcje składników. Zatem w zakładach produkcyjnych jest ono specjalnie zmieniane – modyfikacji ulegają białka, węglowodany, tłuszcze, a także witaminy, minerały i inne dodatki w mleku.

Przede wszystkim mleko krowie ma za dużo białka – nawet dwa razy więcej niż mleko kobiece. Wobec tego może obciążać nerki i prowadzić do nadwagi. Dlatego modyfikowane mleko dla noworodka ma mniejszą ilość białek kazeinowych, natomiast większą ilość białek serwatkowych, które są lepiej tolerowane.

Także w mlekach modyfikowanych stosuje się więcej laktozy, czyli cukru mlecznego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i mózgu, a także wpływa korzystanie na mikroflorę jelitową.

W mlekach krowich ilość tłuszczu zwierzęcego jest zbyt duża, dlatego jest ona obniżana. Część tłuszczów zwierzęcych zastępuje się też roślinnymi, dodając niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Mleko modyfikowane zawiera też dodatkowe składniki, w tym cynk, żelazo, witaminy jak witamina D, prebiotyki i probiotyki, które wspomagają bakterie jelitowe. Zmniejsza się z kolei ilość chloru, sodu i potasu. Takie zmiany powodują, że mleko dla noworodka jest zdrowsze i lepiej przyswajalne.